Conform legendei, micii românești sunt un produs nu al artei culinare, ci al lăcomiei și lipsei care a trunchiat rețeta cârnaților. Primii mici au fost o umplutură fără coajă, un fond fără formă.
O poveste plauzibilă și -aș zice- tipic românească, dar specifică mai ales sudului României; o zonă non-mioritică, în care se trăiește mai pe apucate, lucrul e deseori abandonat, dar nu tărăgănat și totul e parcă tăiat mai din scurt.
Micul, un regres adaptativ al bucătăriei; o amoebă de carne sfârâind pe grătar. N-aș putea spune că nu-mi place. E gustos și bizar în simplitatea lui.
Lăcomia devorează formele, până ajunge să se înece în inform.
*
1 Mai 2013: Sf. Prooroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie şi Acachie; Sf. Cuv. Isidora (Sf. şi Marea Miercuri; Denia de Miercuri seara) (Numai seara, pâine şi apă)
N-am inteles niciodata aroganta asta a banatenilor fata de sud, fata de bucuresteni. O superioritate nefondata provenita mai degraba dintr-un complex de inferioritate.
RăspundețiȘtergereAcuma nu despre asta era vorba.
RăspundețiȘtergere