Mai deunăzi am vorbit cu un băiat de clasa a noua; băiat deştept, învaţă bine la marele liceu de top al oraşului. După ce ne-am salutat, însă, l-am întrebat "comment ça va" - şi a ridicat din umeri. Nu ştia ce înseamnă aia.
Păi, tu nu ştii franceză? Nu. Păi ce limbi străine învăţaţi la şcoală? Engleza şi germana. Asta e.
Îmi pare foarte rău că franceza nu se mai prea învaţă în România. Se ştie că franceza e o limbă a nobililor şi regilor, din Englitera până în Ungaria; iar engleza e o limbă peizănească, a vulgului. Fireşte, "toată lumea vorbeşte engleza"; vorba ceea, proşti, dar mulţi.
De când am dat-o pe engleză, noi, românii, am devenit foarte vulgari. De când am renunţat la studiul asiduu al limbii franceze, suntem nişte declasaţi; şi ne merge din ce în ce mai rău.
Nu trebuie să-ţi placă poporul francez ca să-ţi placă franceza; nici regilor Angliei, deşi vorbitori de franceză, nu le prea plăceau francezii.
Când eram în clasa a XII-a am cunoscut un francez, un băiat cam de vârsta mea. Părerea mea e că vorbeam franceza mult mai bine decât el, habar nu avea de subtilităţile gramaticale.
Din păcate, însă, nu prea mai ştiu nici eu franceza. De când nu m-am mai ocupat de ea, a început şi mie să-mi meargă prost. Măcar acum ştiu de ce.
Nici eu nu am studiat limba franceza. Am studiat rusa ca limba principala (8 ani) si engleza ca limba secundara (7 ani). Totusi as fi stiut sa iti raspund daca ma intrebai ceea ce l-ai intrebat pe baiatul din clasa a IX a. Asta datorita unei celebre melodii de prin anii '80.
RăspundețiȘtergereE foarte tare să ştii rusă în zilele noastre, puţină lume mai învaţă aşa ceva. Şi nobilii ruşi, în vremuri ceva mai recente, vorbeau tot în franceză.
ȘtergereDa, insa din pacate nu prea mai stiu mare lucru in rusa. Cam 200-300 de cuvinte plus cateva expresii uzuale. In scoala faceam si compuneri chiar.
ȘtergereDa, nobilii rusi vorbeau un franceza. Stiu asta din cartile lui Tolstoi.
Cândva am călătorit într-un compartiment de tren cu un ceh, un tip cam la vreo 40 de ani; a părut mirat că nu ştiu ruseşte; mi-a zis că rusa îi e foarte utilă în afaceri.
ȘtergereAltă dată am călătorit cu o unguroaică bătrână (din Ungaria), care s-a mirat că nu ştiu să vorbesc nici ruseşte, nici bulgăreşte, nici sârbeşte, nici ungureşte (adică nici una din limbile vecinilor noştri). Asta e, pe vecinii mei de scară nu ştiu nici măcar cum îi cheamă.
Mda. De fapt, problema mneatale e ca cultura romana nu mai sateliteaza pe langa Frantza. Si altzii au trecut prin pasi istorici similari si au ajuns tot asa. Argentina par exemple, careia ii curg balele la trecutul glorios - el peronismo... vremuri tandre si luxoase precum interbelismul nost, ca pe-atunci si Romanica si Argentina satelitau pana la greatza in jurul Parisului. Si da, vorbim si scriem frantzuzeste mai acatari decat ei, amarastenii nativi. Declasarea semnalata e una care totusi nu incepe dinspre satelitzi, ci dinspre centrul vizat. Asa ca nu poti pretinde francofilie cand Frantza contemporana e atat de bezmetica si necoagulata cultural. Satelitam imperii culturale, nu blambeci de ocazie. Cum imperiul cultural al momentului e McDonald's iar omul e sub vremuri, nobletea iese din programa de studiu.
RăspundețiȘtergereApropo de McDonalds, ce limbă vorbea ăla care a făcut statuia libertăţii ?
ȘtergereNu e vorba de francofilie; oare cele mai importante chestii scrise în latina medievală s-au scris la Roma?