Când am studiat prima oară științele economice (în clasa a 11-a), am rămas fixat mental la prima lecție, numită ”Nevoi și resurse”. Cred că nu am înțeles-o bine nici acum, când dealtfel nu mai gândesc la ea. În afară de lecția asta, probabil că economia este 100% matematică.
Se spune că toți oamenii sunt chinuiți de tot felul de nevoi. Problema este că aceste nevoi intră mereu în contradicție una cu cealaltă, din cauză că ele nu știu logică ori sunt pur și simplu stupide. De aceea omul se simte mereu incomodat, ori de-a dreptul nefericit, oricâte resurse ar avea la dispoziție pentru satisfacerea nevoilor.
Pur și simplu pentru oricare două nevoi există un punct în care se bat cap în cap.
Dacă nevoile noastre ar fi inteligente, le-am putea învăța logica aristotelică, ori alta; sau ar învăța-o singure, ca niște elevi deștepți, care gândesc liber. Ne-am simți foarte comod în micul nostru univers.
Unii cred că incomoditatea duce la progres, ca și când ai putea scăpa din închisoare dându-te cu capul de pereți.
Se spune ca nevoia te invata. Deci cei mai invatati oameni ar trebui sa fie cei care au cele mai multe nevoi.
RăspundețiȘtergereOamenii cu multe nevoi sunt ca un elev cu foarte multi profesori. Cand programul e prea incarcat, nu mai ai timp de studiu si reflectie.
ȘtergereEconomistii au rezolvat problema nevoilor care se bat cap ordonandu-le dupa gradul de importanta. Dupa care s-au dus la bere.
RăspundețiȘtergereNu le-au ordonat după interese ?
ȘtergereCe crezi, oare problemele umanității și ale individului uman sunt, în esența lor, de natură economică ?
Ai nuantat putin, dar merge si-asa. Evident ca dupa interese, ordonarea fiind subiectiva.
RăspundețiȘtergereAvand in vedere ca pana acum oamenii nu au ajuns la un consens in ce priveste raspunsul la intrebari de genul "de ce si cum de exista viata in univers" sau "unde ne ducem", tind sa cred ca problemele esentiale nu sunt de natura economica.
Probleme sunt o grămadă, dar în general nu ne interesează. Pe câţi puşti îi interesează problemele nerezolvate din culegerea de matematică?
ȘtergereNu problemele se cer soluţionate, ci nevoile.
Cred că în spatele întrebării "de ce si cum de exista viata in univers" se ascund aspecte economice.