miercuri, 7 martie 2012

Despre naționalizarea comediei

Am revăzut o comedie franțuzească destul de bună; și, prin urmare, veche. Cred că peste vreo câțiva ani la comediile franțuzești vor râde doar francezii, iar la cele americane - doar americanii. Eventual francofilii, respectiv americanofilii vor râde prin contagiune, ori se vor strădui să râdă.
Comedia începe să se naționalizeze; cred că este o expresie a puterii unui stat. Cineva dă tonul, iar participanții hăhăie.

În schimb, drama este și va fi mereu universală. Cu toții înțelegem dramele, oriunde ar fi produse. Nu se poate să nu simți un pic de compasiune, chiar dacă acțiunea filmului îți depășește puterea de înțelegere. Mă întreb dacă nu cumva drama este expresia umanității omului, iar comedia este ceva în esență inuman.

Nu știu cine va mai râde la comediile românești. Dar cinematografia noastră are mușchi tari în alte domenii; suntem sordizi, suntem meseriași.

4 comentarii:

  1. Sa-tzi amintesc despre "Toata lumea rade, canta si danseaza"? parca asa se kema capdopera sovietica... Si-apoi, neiesind din Romanica, n-ai cum sa stii ca trendurile sunt dictate la Evropa, in forurile superioare, ca sa ai oleaca de idee, rasfoieste postul tv arte. Si euronews. O sa vezi cam cum arata prefabricatele de constiinta europeana. Daca romanii ti-s-par sordizi..., sa vezi cum is altii. Te lecuiesti. Romanii sunt atat cat puteau fi dupa tot ce au acceptat sa li se faca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici mă tem că ai dreptate, sunt un provincial îmbâcsit.

      Ștergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=8gpjk_MaCGM

    RăspundețiȘtergere