Se știe că orice vorbă care conține în ea răutate nu poate fi adevărată. Asta o știau, în felul lor, și oamenii tribului dispărut Akampoya, din estul Amazoniei.
Tribul Akampoya nu era străin nici de logica aristotelică; știau, de exemplu, că, dacă o propoziție este falsă, atunci negația ei este adevărată. Pe acest principiu se bazau ciudatele lor practici religioase.
Spre deosebire de imensa majoritate a celorlalte triburi, Akampoya recunoșteau că se află foarte departe de zei, care nu le mai vorbesc. Nu aveau preoți, nici clarvăzători; îl aveau în schimb pe străinul cel rău, un personaj sinistru, posedat de ființele malefice.
Din când în când străinul cel rău profera blasfemii și alte lucruri îngrozitoare; niște propoziții false, cărora nu trebuiau decât să le formuleze negația logică pentru a obține propoziții adevărate. Așa luau naștere adevărurile de credință ale tribului Akampoya.
Străinul cel rău era la origine chiar un străin, capturat din rândurile vreunui trib vrăjmaș și dat în ”grija” predecesorului său, care îl supunea unui regim de tortură minuțioasă, pe durata a câțiva ani. Când ura celui chinuit era suficient de mare, iar aceiași demoni îl cuprindeau și pe el, noul străin era lăsat să-l ucidă pe cel vechi, luându-i astfel locul.
Când primii misionari, însoțiți de soldați, au întâlnit tribul Akampoya, în foarte scurtă vreme străinul cel rău a fost exorcizat și apoi executat.
Misionarii le-au explicat oamenilor tribului că adevărul se obține prin revelație și credință afirmativă, nu prin negație. Pentru o scurtă vreme, Akampoya au pășit pe calea noii religii, aduse de misionari. Apoi nu s-a mai aflat nimic despre acest trib.
Se pare că a dispărut în întregime datorită unei boli neprecizate, dar aduse de europeni. Supraviețuitorii, deveniți nomazi, s-au integrat în alte triburi amazoniene ori și-au pierdut urma în marea pădure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu