sâmbătă, 4 august 2012

Falsă legendă despre sciţi

În antichitate, sciţii erau războinici temuţi şi sălbatici. Despre unii din ei se spune că beau sângele celor pe care-i ucideau în luptă, iar alţii, cum scrie Herodot, aveau scuturile acoperite cu mai multe straturi de piele de om.
Unii sciţi locuiau în bordeie, iar alţii în căruţe, străbătând câmpiile din nordul Mării Negre.

Se spune, însă, că într-o zi, în faţa regelui scit Octamasades, s-a înfăţişat un arhitect. Avea cu el planurile celei mai măreţe şi frumoase clădiri care s-ar putea ridica vreodată pe faţa pământului.
Octamasades l-a primit, l-a ascultat cu luare aminte şi a privit, pe sub coiful de aur, planurile templului pe care arhitectul ar fi vrut să-l înalţe pentru gloria regelui sciţilor.
-E, într-adevăr, cea mai frumoasă şi măreaţă clădire care s-ar putea ridica pe pământ, spuse regele. Eşti liber să o construieşti oriunde vrei, cu mâinile tale. E loc destul sub cer...

Şi regele îi arătă întinderea nesfârşită a câmpiei.


7 comentarii:

  1. Uneori e mai bine să rămâi cu întrebări fără răspuns.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand povestea Eco de urbanistica nomada eu radeam de el

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În această frază presupun că Eco joacă rol de subiect în propoziţia "Cand povestea Eco de urbanistica nomada". Cine este Eco ?

      Ștergere
    2. Personal nu ştiam de vreun alt Eco; vezi începutul comentariului meu din 6 august. Dacă râzi de domni, nu prea eşti domn.

      Ștergere
  3. Acesta pare să fie un loc din acela în care oamenii fac pe niznaiul, din diverse motive.
    Totuşi, s-ar putea să fie nevoie pe viitor de câteva indicaţii de lectură a acestei poveşti compuse din 200 de cuvinte.

    Civilizaţia noastră şi modul nostru de a trăi se bazează în mare măsură pe faptul că executăm proiectele altora. Când te plimbi printr-un oraş, fie el vechi sau nou, vezi nişte clădiri care au fost concepute de foarte puţini oameni şi construite de foarte mulţi.
    Mă îndoiesc că Fidias a cărat cu spinarea ori cu puterea minţii bolovani ca să construiască singur Partenonul, aşa cum i-a pretins Octamasades arhitectului venit să-l încânte cu planurile unui templu.

    Regele Octamasades este un personaj istoric. Între altele, e cunoscut pentru capacitatea lui de a realiza compromisuri avantajoase. În jurul anului 450 î.Chr., armata lui se afla pe malul Dunării, în aşteptarea unei confruntări cu tracii lui Sitalkes. Fiecare din cei doi regi avea în dotare câte un fugar pretendent la tronul celuilalt.
    În loc să înceapă bătălia, însă, regii şi-au predat reciproc fugarii.

    RăspundețiȘtergere