marți, 19 iunie 2012

Fructe

Mărul este un fruct admirabil; arată foarte bine în pom ori într-un vas şi poate fi pictat ori fotografiat. Din păcate, merele ca atare sunt pentru mine aproape necomestibile. Când muşc dintr-un măr, parcă am gura plină cu balast; este o chestie la care aproape totul este în plus.
Fructele zemoase din pomii care cresc pe la latitudinea ţării noastre mi se par nişte produse bizare şi chinuite.
Consumul cireşelor nu m-a tentat niciodată. Mi se pare uimitor faptul că Ion Creangă s-a dus, în copilărie, la furat de cireşe ca să le mănânce. Am furat şi eu cireşe, însă doar de amorul artei, să le am ca trofeu; parcă vânătorul care împuşcă o vulpe o mănâncă? Din cireşe se face însă o ţuică foarte bună (spre deosebire de cea de mere).
Vişinele = oroare. De la gustul de căpşună mă strâmb mai întâi, apoi înghit vreo câteva, tencuite bine cu zahăr. Perele şi piersicile, zemoase şi lipicioase, îmi repugnă.
Îmi plac caisele; dar şi pe acestea le prefer ca dulceaţă ori uscate.
Mai merg prin păduri pentru o gură de mure sau zmeură, dar nu cred că aş putea mânca din ele trei zile la rând.
Gutuile - bune să spargi capul cuiva, vorba lui Nastratin Hogea.
Strugurii sunt mai buni ca must sau vin. De prune ce să mai zic?

În viaţa mea n-am întins din proprie iniţiativă mâna ca să iau în scopul consumului un fruct dintr-un pom autohton.

 Sunt însă amator de fructe exotice; ananas, portocale, mandarine, kiwi, mango, curmale şi alte chestii care pe vremea copilăriei mele erau scumpe şi se găseau greu sau deloc. Fructe care cresc mai la căldură, mai la soare, aşa cum e firesc pentru nişte fructe. Acum un kil de cireşe costă cât două de banane. Ar trebui probabil să fiu mulţumit de situaţie, dar bananele nu mai sunt ce-au fost. Cimpanzeii de la zoo trebuie să fie destul de trişti.

2 comentarii:

 1. Ai mancat vreodata coarne?

  In alta ordine de idei, blogul tau imi produce o stare psihedelica. Dupa ce stau citid pe fondul asta negru, iar apoi inchid si deschid o pagina cu alb, zici ca intru in alta dimeniune. Momente bune nu imi recap vederea si nu stiu in ce univers ma aflu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Coarnele intră la categoria "fructe de pădure"; îmi place să fac mici expediţii pentru a le găsi, iar excursia e în general ceva mai plăcută decât fructele în sine.
   Sunt bune toamna târziu, după ce dă bruma. Mănânc vreo câteva.

   Sunt foarte multe bloguri pe fond negru. Ai uitat că la şcoală proful scria cu creta albă pe tabla neagră?

   Ștergere