vineri, 7 septembrie 2012

Eforturi

Am câţiva cunoscuţi care încearcă să se menţină în formă practicând trasul de fiare la sală. Pentru mine e o chestie foarte demoralizantă, pentru că, după ce depui destul efort ca să le mişti, fiarele revin la forma iniţială.
Este, deci, o cheltuială inutilă de energie.
Le-am sugerat oamenilor ca, în loc să meargă la "sală", să descarce baloţi şi lăzi de bere, să dea la coasă ori să sape şanţuri. În acest mod ar ieşi mai ieftin, nu ar plăti nimic, iar ceilalţi lucrători se vor bucura, desigur, de acest ajutor nesperat şi gratuit. În plus, rezultatele se văd: în timp ce la sală aparatele rămân de obicei aşa cum le-ai găsit, după trei ore de muncă la târnăcop şi lopată apare în general un şanţ foarte frumos.

Pentru doritorii de efort gratuit, eu aş plasa, pe râurile mari ale ţării, nişte galere - unde s-ar intra pe bază de voluntariat. Tragi la rame, te bucuri de peisaj şi îţi fortifici musculatura. Galerele acestea pot fi folosite pentru transportul de mărfuri şi persoane, o chestie utilă.

Însă pentru mulţi oameni activitatea fizică a devenit un scop în sine; ei vor să fie "în formă". Pentru ce? pentru a fi în formă. Aşa încât fizicul uman e pus în slujba unei perversiuni metafizice.

3 comentarii:

  1. Foarte valida in principiu ideea. Ca sa o fac aplicabila i-as aduce un mic amendament: aparatele, "fiarele" sa fie concepute in asa fel incat sa produca ceva. Sa aiba dinamuri, de exemplu, sa transforme energia mecanica in energie electrica. In felul asta perversiunea metafizica ar fi satisfacuta, tragatorii de fiare n-ar avea senzatia ca se injosesc la o munca manuala, dar energia lor ramane totusi stocata.

    RăspundețiȘtergere
  2. În domeniul energetic nu există prea multă transparenţă. Nimeni nu va şti ce se întâmplă cu energia produsă de maniacii fitness. Poate că va fi valorificată de băieţii deştepţi, poate că va alimenta direct mâzga malefică.
    Am putea să-i punem să alerge pe roata de hamster, ori în sistem bielă-manivelă, dar mai bine să fim prudenţi.

    RăspundețiȘtergere
  3. trebuie sa alimenteze cineva si mazga

    RăspundețiȘtergere