marți, 10 aprilie 2012

Terraformizare

Dacă, dincolo de siguranţa costumului presurizat, un astronaut ar scăpa un fâs pe planeta Marte, din bacteriile astfel proiectate în atmosfera rarefiată s-ar dezvolta noi -şi, probabil, bizare- forme de viaţă. Dar cu ce drept?

Se pare că omenirea se pregăteşte de ceva mai mult decât atât; există planuri de terraformizare a lui Marte. Unii vor să facă din Marte un fel de Pămânţel, să se implice trupeşte în evoluţia fizico-chimică a planetei roşii.
Se spune că vreo 10 mii de pământeni ar putea forma cândva un fel de colonie muncitorească pe Marte. O imensă provocare. Aş pune şi eu câţiva pe lista celor 10000.
Părerea mea e că ar fi mai bine deocamdată să lăsăm planetele în legea lor, acolo se petrec nişte chestii care ne depăşesc. N-ar trebui să lăsăm pe alte planete nici măcar o urmă de pas. Şi ce dacă acolo sunt aparent doar praf şi bolovani? Poate că au şi acestea viaţa lor; sunt şi ele, ca şi noi, o formă a evoluţiei. Ar trebui să le lăsăm destinul în seama propriului lor potenţial.

În orice eventualitate, e bine ca viitorii oameni extratereştri să cunoască totuşi legea nr. 0 a supravieţuirii în spaţiul cosmic: Nicio fiinţă mai inteligentă ca tine nu are dreptul să te mănânce.

4 comentarii:

  1. Terraformizare am explicat ce înseamnă, mai sus.

    Este un cuvânt format cam ca şi "uniformizare", care este derivat din adjectivul "uniform"; cuvântul "uniformare" nu există. La fel, "terraformizare" este derivat din "terraform", care înseamnă "asemănător cu pământul".

    Poţi să-l priveşti şi ca pe un compus din cuvântul "terra" şi verbul "a formiza", adică formizarea pământului, pentru că de formarea lui s-au ocupat alţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca oamenii ar functiona tot timpul dupa legile logiccii, Marx ar fi avut dreptate. Daca limbajul ar functiona tot timpul dupa legile logicii, Carnap si Russell n-ar mai parea asa ridicoli.

    RăspundețiȘtergere