marți, 15 iulie 2014

Vis de vacanță

Nu știu de ce crocodilul îmi sugerează ideea de vacanță. Probabil pentru că e verde.

Am avut un vis de vacanță.
Trebuie spus că sunt cât se poate de împotriva vacanțelor ”all inclusive”, chiar și a rezervărilor; însă, de data asta, mă bucuram și eu de condiția turistului-legumă.
Era așa cum mi-am dorit: o piscină rotundă, pe o mica ridicătură stâncoasă. În piscină apa venea printr-o cascadă mică, atât cât să-mi încânte auzul; iar apa din bazin se scurgea încet în marea albastră. Era soare și niciun nor pe cer, dar stăteam la umbră. Doar eu și un crocodil.
Din când în când înotam împreună în bazin; era un crocodil blând și frumos. Uneori mă lăsam pe spinarea lui și pluteam așa ore întregi, în derivă. Apoi mă scufundam, dădeam din picioare ca brotacul și săream -țuști- drept pe saltea, la umbra palmierilor. Acolo ronțăiam nuci de Brazilia, iar crocodilului îi dădeam ananas, savarine și tort diplomat.

Un vis, desigur, irealizabil; pentru că nu știu să înot.

6 comentarii:

  1. De fiecare data cand vad un castravete cu coaja ma gandesc la un crocodil. Nu si invers.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci există cazuri când te gândești la un crocodil și nu vezi niciun castravete cu coajă.
    Ei, poate nu te uiți atent.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma gandesc niciodata la crocodili. Ziceam doar ca atunci cand merg la Zoo si vad un crocodil, nu ma gandesc la un castravete. Insa cand vad un castravete cu coaja si mai ales cand il tin in mana, ma gandesc ca e ca un crocodil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta e ceva normal, castravetele poate să reprezinte un crocodil, să fie un model al crocodilului, animal care este mult mai mare și mult mai complex decât un castravete. Reprezinți ceva complex prin ceva mai simplu si mai accesibil.
    În schimb nu are rost sa reprezinti ceva simplu și accesibil prin ceva mai complex și mai inaccesibil. Deci atunci când vezi un crocodil, probabil că nu substituie un castravete.

    Totuși, mi se pare greu de crezut că nu te gândești niciodată la crocodili. De ce? Cred că ai o problemă.
    Apoi, când ții castravetele cu coajă în mână, te gândești că e ca un crocodil. Păi ai ținut vreodată un crocodil în mână, să vezi cum e?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca ai studiat mult filozofia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Probabil că așa este, dar s-a întâmplat demult, cam până în clasa a 11-a de liceu. De atunci am citit mai mult, am scris mai mult, dar am studiat mai puțin.
    Când studiezi privești orice carte ca pe un fel de manual. Un manual bun sau prost (îți dai seama singur de asta), dar manual. Aprofundezi materia, o reiei, o recapitulezi, îți faci din ea o scară pe care te urci și privești departe.
    Pentru asta îți trebuie un anume optimism, o încredere în viață pe care nu o mai am.

    RăspundețiȘtergere