vineri, 18 iulie 2014

Concavitate

Dacă ești un patrulater concav, ori o altă figură geometrică având această calitate, cel mai scurt drum dintre două puncte din interiorul tău (ori dintre tine și tine însuți) poate trece prin afara ta. Așa se vede de exemplu în desenul de mai jos, în care linia roșie care unește pe A cu B (o linie dreaptă, drumul cel mai scurt în geometria elementară) trece prin afara figurii albastre.
 
Foarte tare. Înseamnă că, dacă vezi pe cineva mergând aiurea pe coclauri, pe te miri unde, poate că de fapt el se duce drept acasă, fără să ocolească prin terenul propriu.
Poate că așa și e viața în lumea asta care în mod clar nu e a noastră: un drum drept pe o linie roșie, trecând pe altundeva între noi și noi înșine. Drept ca lumina, să nu pierdem timpul.

5 comentarii:

  1. Prezent, Keshule!19 iulie 2014 la 07:07

    Mirabile dictu, sa-mi bag pl

    RăspundețiȘtergere
  2. Archie, eu am avut o gravă problemă cu madam Geometria. Într-a XI-a, stimabila menționată m-a transformat cu un bobârnac din premiantă în corigentă pe vară la Matematică. Mai bine eram Broască, dar asta e altă mâncare de pește!
    Deci, de-atunci cum aud de-o figură (mai ales geometrică) imediat fac ochii mari!
    Acum i-am rotunjit taaare de tot în căutarea concavității figurii, de-a ajuns să-mi fie groază de repetenție. Prea tare Geometriaasta...

    P.S. Poți să treci cu vederea peste rotunjirea ochilor mei și să iei în seamă doar Bună dimineața? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă miră sincer chestia, nu pari genul care să aibă mari dificultăți cu matematica. Adică, s-ar zice că ai o minte ordonată :) și deprinsă cu deducția logică; probabil că ai fost elev de ”real”, nu ”uman”. Poate ai avut vreun profesor foarte exigent.

      Patrulaterele convexe și concave parcă se învață printr-a 7-a, chiar a 6-a :)

      Ștergere
    2. De-acolo mi se trage... Toți au luat de bună chestia cu Nu îmi place Geometria asta!
      În traducere liberă era Am învățat-o în salturi, fiindcă-mi plăceau mai mult Algebra și Analiza matematică!
      Știu, nu e deloc lăudabilă treaba asta.

      Ștergere