marți, 5 februarie 2013

Întâlniri

Fiecare din colegii mei de cameră din facultate avea din când în când câte o ocupație stranie.
Într-o toamnă, Horațiu, care dormea în cea mai mare parte din timpul în care îl vedeam ziua, s-a apucat să scobească peretele de deasupra patului, până a făcut o gaură rotundă, în care îi încăpea pumnul; gaura era de obicei ascunsă sub un poster. Ideea era să străpungă în cele din urmă zidul, operațiune care s-a dovedit destul de anevoioasă. Betonul era surprinzător de tare și gros (probabil era un perete din structura de rezistență a clădirii), iar Horațiu cioplea în el doar cu cuțitul și fără să se grăbească, prelungind parcă execuția lucrării pentru a o savura mai bine. A paradit două cuțite de bucătărie; pe urmă s-a dus și și-a cumpărat unul mai pogan din piață, de la ruși.
De cealaltă parte a peretelui era o lume necunoscută; în aparență ar fi fost doar altă cameră de cămin, probabil chiar cea de lângă noi, însă nimeni nu putea fi sigur.
”Asta trebuie să ducă undeva!” , zbiera Horațiu în nopțile cu lună.
Până la urmă ne-am alăturat îndârjirii lui și noi, ceilalți. Eforturile noastre n-au fost trecute cu vederea de către cei aflați de cealaltă parte a zidului. S-au apucat să sape și ei, ceva mai spornic. După vreo trei zile a avut loc un moment emoționant, cam ca la străpungerea tunelului Calais. Ne-am privit unii pe alții prin gaură, am lărgit-o ca să putem să dăm și mâna. Cred că atunci i-am văzut pe vecini pentru prima oară; dacă îi știam cumva și de dinainte, vechea imagine nu avea nimic în comun cu ceea ce mi-a întipărit în memorie acea întâlnire autentică, revelatoare.

De multe ori am fost și eu tentat să fac o gaură în zid. Niciodată n-am știut cine locuiește de cealaltă parte a peretelui unei camere; cei de acolo sunt de pe altă scară a blocului.
Suntem în realitate niște oameni singuri și nu ne întâlnim cu nimeni până nu terminăm un tunel. Cred că ați sesizat cât de inutile sunt ușile, culoarele și drumurile gata făcute. Trebuie să te apuci să faci un tunel. Nu se știe niciodată unde duce; dar duce undeva.

Un comentariu: